De Europese dag van de parodontologie.
Gezond tandvlees is van groot belang voor het welzijn en de algemene gezondheid.


"Gezond tandvlees voor een beter leven":

Deze slogan is waar de  Europese dag van de Parodontologie om draait. In heel  Europa wordt deze campagne voor gezond tandvlees gelanceerd op 12 mei 2016.

Het doel van de campagne is om het publiek te wijzen op het belang van gezond  tandvlees en op die manier  agressieve of chronische tandvleesaandoeningen tijdig op te sporen.

 

Dit initiatief, opgezet door de Europese Vereniging voor Parodontologie (EFP), is erop gericht om ons bewust te maken van het feit dat een goede gezondheid van het tandvlees een effectieve manier is om de mondgezondheid, de algemene gezondheid en de gezondheid van onze bevolking te verbeteren.

In België wordt er voor de Europese dag van de Parodontologie beroep gedaan op de  tandartsen.


Onderzoek in het deelgebied parodontologie toont ons dat de parodontale gezondheid bijdraagt tot het stabiliseren van diabetes, hart- en vaatziekten en andere ziektes van het zenuwstelsel.


We kunnen gingivitis en parodontitis  voorkomen en behandelen door middel van een combinatie van een parodontale behandeling en een goede mondhygiëne nadien. Deze behandeling kan worden uitgevoerd door de tandarts of de parodontoloog.

Onbehandelde parodontitis verergert met de tijd en kan leiden tot tandverlies. Dit op zich kan leiden tot  esthetische problemen, verlies van kauwfunctie en aantasting van het zelfvertrouwen.


Parodontitis is de meest voorkomende ziekte in België en Europa . Bijna 8 op 10 mensen boven de 35 jaar lijdt aan een beginnende of meer geavanceerde vorm van parodontitis. Deze tandvleesontsteking veroorzaakt geen pijn of intens ongemak, waardoor mensen vaak niet beseffen dat ze de ziekte hebben.


Daarom roepen wij  de Belgische tandartsen op om deel te nemen aan de Europese Dag van de parodontologie om de bevolking te sensibiliseren !