DPSI

Een gezond tandvlees is roze van kleur en ligt met een bepaalde toon tegen de tand aan. Tussen de tand en het tandvlees bevindt zich een smalle ruimte van 3 mm diep, de sulcus genaamd.

Gezond tandvlees bloedt niet bij het poetsen of eten. Anderzijds is een ontstoken tandvlees rood, gezwollen en bloedt het gemakkelijk (deze drie symptomen komen niet altijd samen voor). In de mond leven miljarden micro-organismen die het tandoppervlak koloniseren. Elke dag vormt zich een dunne witachtige laag op de tanden, die tandplak wordt genoemd. Het lijkt erop dat veel mensen niet in staat zijn om tandplak goed te verwijderen. De bacteriën kunnen tandvleesontsteking (gingivitis) en ook beschadiging van de tanden (gaatjes) veroorzaken. Slechte adem is het gevolg van een laagje tandplak op de tong en in de keelholte. Plaque kan ook verkalken en tandsteen worden.

Bij sommige mensen zal er een ontsteking ontstaan. Het tandvlees laat los van de tand en er ontstaan pockets. In deze pockets zullen zich nieuwe tandplak en tandsteen vormen, de aanhechting van het tandvlees wordt vernietigd en de ontsteking zal dieper en dieper gaan om het bot te bereiken en te vernietigen. Deze vorm van tandvleesontsteking wordt parodontitis genoemd. Het aantal beschadigde aanhechtingsvezels kan uiteindelijk zo groot worden dat de tand uitvalt.

Veel mensen met gingivitis krijgen geen parodontitis, omdat de samenstelling van tandplak van persoon tot persoon verschilt (het aantal en het soort bacteriën).
Het is de weerstand tegen bacteriën die bepaalt of iemand een parodontaal probleem zal ontwikkelen of niet, onder andere roken, ongestabiliseerde diabetes en intense stress kunnen de balans doen doorslaan en de ontwikkeling van parodontale aandoeningen beïnvloeden.

Omgekeerd lijkt het erop dat een onbehandelde parodontitis een negatieve invloed kan hebben op de algemene gezondheid. Zo komen hartproblemen, vaatproblemen en vroeggeboortes vaker voor bij mensen met parodontale problemen.

Een goede tandhygiëne is van primair belang bij de behandeling van tandvleesproblemen

  • Poets uw tanden twee keer per dag met een borstel met een kleine kop en zachte borstelharen.
  • Gebruik een tandpasta met fluoride en poets tot aan de tandvleesrand bij het poetsen.
  • Ga bij het poetsen systematisch eerst naar de binnenkant en dan naar de buitenkant en eindig met de occlusale vlakken in kleine cirkelvormige bewegingen.
  • U moet er voldoende tijd voor nemen en niet vergeten de tong te poetsen.
  • Het gebruik van een elektrische borstel is geen must, maar het vergemakkelijkt de cirkelvormige beweging.
  • De ruimte tussen de tanden wordt niet met een tandenborstel gereinigd, maar met tandenstokers of interdentale ragers, en als de ruimte tussen de tanden erg smal is, wordt tandzijde gebruikt.
  • Een tweejaarlijks bezoek aan de tandarts wordt aanbevolen. De tandarts controleert systematisch op gaatjes en verwijdert eventueel aanwezig tandsteen om het gebit in goede conditie te houden.
  • Vergeet niet om evenwichtig te eten.
  • En tot slot: zeg nee tegen roken.

Download het registratieformulier voor de DPSI-test voor uw patiënten


Door het bestuur van de SBP-BVP